Новини

Година

07 Юни 2017
Нюи подкрепя концепцията за защитното стъкло

Смята, че е за предпочитане пред "ореола"


Дизайнерът на Ред Бул Ейдриън Нюи подкрепи концепцията за защитното стъкло и заяви, че я предпочита пред "ореола", но предупреди, че на отборите не им остава много време да я интегрират в дизайна на болидите си за сезон 2018.

След като миналата година тимовете тестваха ореола, ФИА реши да отложи въвеждането му и да пробва специално защитно стъкло. Новата концепция ще бъде пробвана тази година по време на тренировките за Гран При на Италия. Нюи, който миналата година водеше екипа, работещ по развитието на "аероекрана", заяви, че би предпочел да види защитното стъкло догодина, стига да не създава проблеми с видимостта.

"Мисля, че със сигурност е по-добро решение от ореола. Първо обаче, трябва да се провери видимостта, за да се знае дали изобщо е опция. Ако пречи прекалено, няма смисъл да се прилага", заяви Нюи и добави, че защитата на главата на пилота не е единствената област, по която трябва да се мисли.

"Има и други неща, които могат да се направят, за да се ограничат рисковете, най-вече от летящи колела и отломки. Връзването на колелата с въжета в момента не е 100% и понякога пак виждаме да се откачат. В ИндиКар връзват и други елементи - например предното крило, носа, задното крило и други. Струва ми се добро временно решение. Повдигали сме въпроса, но засега не са предприети действия", обясни дизайнерът.

Прочетена: 2309

КОМЕНТАРИ