Мерцедес обявиха подробности за проблема, отнел победата на Хамилтън

Отборът ще вземе мерки проблемът да не се появи отново

29 Март 2018

Мерцедес обявиха подробности за проблема, отнел победата на Хамилтън

Отборът на Мерцедес обяви допълнителни подробности за проблема, довел до пропуснатата победа на Хамилтън в първия старт за сезона. Люис беше лидер от самото начало и вървеше към лесна победа, когато при излизането на виртуална кола на сигурността Фетел направи своя пит стоп и излезе начело.

В Мерцедес са били наясно с тази опасност, но според изчисленията им Хамилтън е щял да запази първата позиция, ако поддържа 15 секунди пред Ферари. Очевидно се оказа, че това време е сбъркано, защото Себастиан се оказа на 0.6 пред Люис при напускането на бокса. В крайна сметка подреждането се запази до финала.

Инженерния директор Андрю Шовлин даде следните разяснения: "Проблемът не е със софтуера, който изчислява състезателните стратегии, а с офлайн програма, с която пресмятаме отстоянията по обиколки. Открихме бъг във въпросния инструмент."

"Изчисленията показваха 15 секунди, а в действителност цифрата е била малко под 13. Мислехме си, че сме подсигурени, но всички видяхте какво се случи."

"Истината е, че се движехме според план за икономия на гориво и пазене на гумите, а всъщност можеше да накараме Хамилтън да натисне повече".

Шовлин добави, че отборът ще вземе мерки ситуацията да не се повтаря в бъдеще.

Прочетена 11042

Видео

Анкета