Хамилтън спечели ГП на Мексико

Рикардо трети след като наказаха Верстапен и Фетел

02 Ноември 2016

Люис Хамилтън спечели състезанието за Гран При на Мексико, в което стартира от полпозишън. Трикратният световен шампион прекара 71 обиколки сравнително необезпокояван и така финишира първи. Втори през карирания флаг мина съотборникът му Нико Розберг, а трети - Макс Верстапен.

Това обаче беше временен резултат - стюардите наказаха пилота на Ред Бул с 5 секунди и му отнеха третото място. Така последното място на подиума остана за Себастиан Фетел.

Ето как се разви съсетзанието:

С Н И М К И

Гран При на Мексико

Добър старт за Хамилтън и Верстапен, Розберг също удържа втората позиция, но още преди края на първата обиколка виртуалната кола за сигурност вече е активирана. Люис повежда добре колоната по дългата права за първи завой, но допуска грешка при спирането и излиза извън очертанията на пистата. Връща се и задържа лидерската си позиция.

"Спукана гума", докладва Фетел по радиото, а за Паскал Веерлайн състезанието вече е приключило и колата му стои от външната страна на първи завой заради катастрофа с Маркус Ериксон от Заубер. Действителната кола за сигурност вече също излиза на пистата. Рикардо отива към бокса за медиум гуми, следват го и Палмър и Ериксон.

"Имам плоско петно на гумата, момчета", съобщава Люис по радиото. От повторението на старта се вижда, че Хамилтън не е единственият с грешка при първи завой - Розберг също минава напряко след контакт с Верстапен и инцидентът се разследва от стюардите.

Колата за сигурност се прибира в третата обиколка и Люис дръпва напред за секунди. Рикардо се оказва 16-и, след като е изпреварил единия пилот на Торо Росо - Даниил Квят. Другият - Карлос Сайнц, докладва за проблем със скоростната кутия и не е ясно колко още ще издържи.

След като се оплака от гумите си, Хамилтън записа най-бърза обиколка. Зад него Верстапен настига Розберг, а стюардите решават да не предприемат действия заради инцидента между тях.

12 обиколки след старта Себастиан Фетел е шести зад Кими Райконен и Фелипе Маса, предупреждавайки, че болида на Уилямс е много бърз на правите и му е трудно да го изпревари. В 13-ата Верстапен влиза от трета позиция в бокса за гуми и излиза 11- зад Рикардо и Алонсо.

Гран При на Мексико 

В 15-ата до бокса отиват Хюлкенберг и Маса, освобождавайки позиции за Фетел. Сайнц получава наказание от 5 секунди защото е избутал Фернандо Алонсо извън очертанията на пистата. Ще го изтърпи при следващото си спиране в пита. В това време двата Мерцедес водят колоната самотни, а разликата помежду им е 5.7 секунди.

По-назад Алонсо получава типичното съобщение по радиото: "Натисни сега, натисни сега". Отговорът му е в стил Кими Райконен: "Натискам от първата обиколка. Ти си върши твоята работа, аз моята". След това пилотът на Макларън влиза в бокса.

Обиколка по-късно там отива и Хамилтън. Сваля гумите софт и преминава към медиум. Връща се четвърти зад Фетел. След малко към питлейна се запътва и Розберг, следван от Кими Райконен. И двамата слагат медиум смеси и се връщат на трасето - Розберг е трети пред Рикардо, който е притискан от съотборника си Верстапен. След всички тези спирания Фетел се оказва лидер със старите си гуми.

Рикардо пуска Верстапен, защото младият му съотборник е с по-нов комплект. Така Макс подгонва Розберг и от Мерцедес го предупреждават да се пази. В това време Ферари се опитват да извикат Себастиан за нови гуми, но той не отива.

Състезанието е почти преполовено и засега единственият отпаднал от него е пилотът на Менър. В крайна сметка Фетел влиза в бокса в 32-рата обиколка и получава нов комплект медиум. Завръща се шести зад съотборника си Кими Райконен и пред Нико Хюлкенберг с Форс Индия. Така Хамилтън си връща първото място и има 4.8 секунди преднина пред Розберг, който е следван от Верстапен на 1.4.

Двата болида на Уилямс са изключително бързи – Валтери Ботас е минал през точката за отмерване на скоростта с 372.5 км/ч, а Маса с 371.8 км/ч! Така финландският пилот е само с 0.1 км/ч от рекорда за максимална скорост, записан във Ф1 състезание.

В 46-ата обиколка Райконен влиза за нови медиум смеси и се влива обратно седми. След него за същото упражнение отива и Алонсо, а в това време Мерцедес предупреждават Хамилтън да изпревари колите, които вече затваря с обиколка, но да внимава, защото "и те се състезават". Фетел записва най-бърза обиколка и е в задницата на болида на Рикардо.

Изведнъж Верстапен е в DRS обсега на Розберг и е готов да го атакува. Нико влиза твърде навътре при първи завой и Макс го напада от вътрешната страна при четвърти, но германският пилот на Мерцедес си задържа втората позиция. В това време Хамилтън води необезпокояван, Райконен притиска Хюлкенберг, но по-интересната битка е между Рикардо и Фетел. Пилотът на Ред Бул е с по-нови гуми и може би има сила да мине Ферарито. Себастиан от своя страна гони Верстапен.

"Добре, разликата сега е 3.5 секунди", казва инженерът на Макс, но той не го оставя да довърши: "Виждам го". Фетел е със секунда по-бърз от Верстапен и дистанцията се топи до 1.7 секунди. Германецът прилага сериозно напрежение върху пилота на Ред Бул при първи завой и в резултат Макс спира твърде късно, минава през тревата, но си задържа позицията. От тима веднага му казват да я даде на Фетел.

В последните две обиколки битката за последното стъпало на подиума е жестока - Себастиан е по-бърз от Макс, а зад тях е Рикардо. Ферари са гневни, че Верстапен не връща позицията на пилота им, а Фетел вече псува по радиото. Стюардите решават да разследват Макс след състезанието. Рикардо настига Себ при четвърти завой. Не се удрят и се разминават на милиметри!

Хамилтън е в последната си обиколка и в края й вижда карирания флаг, осигурявайки си победата. Розберг пресича финишира втори, но кой е трети? Верстапен минава трети, Себастиан четвърти, Рикардо пети. Фетел е бесен, от Ферари се опитват да го успокоят. "Ще ударя някого". В това време Хамилтън поздравява публиката.

Стюардите решават да накажат Верстапен с пет секунди и така пилотът на Ред Бул става пети! Верстапен излиза от залата преди педиума, влиза Фетел, който е истинският трети.

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА ГРАН ПРИ НА МЕКСИКО ОТ:

Петък (28 октомври)

18:00- 19:30 часа - Първа свободна тренировка

22:00 - 23:30 часа - Втора свободна тренировка

Събота (29 октомври)

18:00 - 19:00 часа - Трета свободна тренировка

21:00 - 22:00 часа - Квалификация

Неделя (30 октомври)

21:00 часа - Състезание

Видео

Анкета