Компанията Baynunah Global Solution стои зад писмото с правописните грешки

Политиците ни не искат да си признаят за гафа

04 Септември 2010

Компанията Baynunah Global Solution стои зад писмото с правописните грешки

Историята с шейховете, пистата в Доброславци и Абу Даби продължава. Проверка на Formula1.bg в Интернет също показа, че странното писмо, което е пълно с правописни грешки и беше изпратено до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма от e-mail anwarbadwan@aol.com,се ползва от компанията Baynunah Global Solution от  Абу Даби. За сега обаче не е ясно каква е връзката на тази компания с корпорацията EABG (представителите на която бяха в София бел.р.) и дали двете фирми работят заедно под една шапка. От информацията онлайн се разбира, че Baynunah Global Solution се занимава с консултантски услуги в сферата на инженерните проекти.     

Ето и обобщение на скандала от петък до този момент:

Сега

Аферата "Формула 1" премина в нова фаза - оправдания, заличаване на следи и прехвърляне на отговорност. Макар и трудно, властта все пак призна, че е разпространена некоректно информация от срещата на собственика на арабската компания EABG Мохамед Абдул Жалил ал Блюки с премиера Бойко Борисов. Но не стана ясно кой и защо е представил арабския бизнесмен като шейх, а неговата компания - като държавна вместо частна. Замесените институции и посредници в проекта се опитаха да омаловажат скандала, избухнал след публикация на "Сега". В нея бе цитирано писмо от набедената за инвеститор Emirates Associated Business Group (ЕАBG), в което се твърди, че фирмата няма намерение да влага пари в строежа на писта за Формула 1 и е разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти.

Основният радетел за изграждането на писта - депутатът от БСП Румен Петков, вчера пръв зае отбранителна позиция и обяви, че никога не е подвеждал премиер, "който и да е той, особено Бойко Борисов". "Това с пистата не е виц, аз съм убеден, че проектът е реализуем. Не знам защо се създаде този ажиотаж. Очаквам утре да дойде представител на фамилията, за да продължат разговорите и да има конкретните уточнения за среща при г-н Бърни Екълстоун на 10 и 11 септември", обясни бившият вътрешен министър. Според него изпълнителният директор на компанията Раид Абу Худра не се е отказал да инвестира в България, а проектът за пистата е пред финализиране. Петков се усъмни, че "Сега" изобщо разполага с писмо от Худра, и заяви, че "никога не сме били по-близо до реализацията на проекта". В успеха на проекта е убеден и шефът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов, който заедно с Петков от години работи за тази кауза.

Икономическият министър Трайчо Трайков задочно опроверга Петков, като призна, че строежът на пистата е само добро намерение и по него няма предприети конкретни стъпки. "Единственото, което ние направихме, е да подпишем писмо за намерения с компанията EABG от Абу Даби. В него съществуват следните точки: "Ще подкрепим проект за строеж на писта за състезанието Формула 1 и други проекти от взаимен интерес." Под писмото за намерения има подписи - моя и на генералния мениджър на компанията, в документа не пише шейх, нито е нужно това да го знам", коментира Трайков. Той изобщо не коментира официално обявената от него готовност за създаване на смесена компания с ЕABG, в която да се апортира теренът на бившето военно летище в Доброславци.

"Който е съобщил, че преговаряме с държавна компания от Абу Даби, е допуснал грешка, това може да е станало и в министерството на икономиката", призна Трайков след дълго увъртане. На въпрос дали е знаел с кого разговаря той бе лаконичен: "Малко се заблуждавате, знаете ли колко шейхове има във всяка страна от Персийския залив - много, в Абу Даби са поне няколкостотин". Трайков вчера не знаеше подробности за статута на земята, на която може да бъде изградена пистата.

Часове по-късно историята направи съвсем мистериозен развой. Икономическото министерство разпространи до всички медии съобщение, в което се цитира "неофициално писмо" от EABG, получено чрез Федерацията по мотоциклетизъм, с което арабската фирма потвърждавала поетия ангажимент към проекта. В писмото се казва, че "в медиите е разпространена заблуждаваща информация, която създава лоша атмосфера, но EABG стои зад намеренията си да работи с българското правителство съобразно подписания документ". До това решение се стигнало след продължителен разговор с изпълнителния директор на EABG "Mr. Raid".

Странното в случая е, че въпросното "неофициално писмо" е подписано от напълно непознато до момента лице - Ануар Бадуан. Не става ясно какъв е постът на новия герой, замесен в аферата от президента на федерацията Богдан Николов. Прави впечатление също, че въпросното писмо е изпратено не от EABG, както твърди министерството, а от и-мейл anwarbadwan@aol.com. Справка в Интернет показва, че този и-мейл се ползва от компанията Baynunah Global Solution, базирана в Абу Даби. Тя не фигурира сред посочените компании на сайта на EABG, членове на консорциума. Странни в писмото са и множеството езикови грешки. Вместо за "Letter of intent" в него се говори за "letter of attend". Министерството на икономиката е изписано с 2 грешки "Minsery of econmic".

В официалното съобщение на МИЕТ има и друга любопитна подробност. Тук вече се съобщава, че "некоректната първоначална информация, разпространена от пресцентровете на МС и МИЕТ, е резултат от подвеждащи данни за инвеститора и представяната от него компания, подадена от лица, придружавали г-н Мохамед Абдул Жалил ал Блюки". Конкретни лица не се сочат. Както "Сега" писа, в преговорите освен Румен Петков и Богдан Николов участваха и родните бизнесмени Анастас Терзобалиев и Йордан Начев от близката до арабските бизнесмени фирма "Международна компания за развитие на туризъм и недвижими имоти" (МКРТНИ).

И вчера премиерът Бойко Борисов препрати репортерите към Румен Петков и Богдан Николов и отрече да има вина за скандала. "Ако не вярвам на депутатите на кого да вярвам?", възкликна раздразнено той. Още рано сутринта вчера съобщението, че "Абу Даби и София договарят строежа на писта за състезания от Формула 1 в България", вече не фигурираше на правителствения сайт. На сайта на министерството на икономиката пък съобщението бе поправено.

Вчера достъп нямаше и до сайта на фирма МКРТНИ. Той вече е "under construction". Проверка на "Сега" не успя да открие много сделки, с които се свързва фирмата. В различни международни форуми от фирмата са се представяли като търгуващи с апаратура за добив на вода и петрол в страни като Украйна, Русия, Канада, САЩ и компании в Северна Африка и Близкия изток. МКРТНИ фигурира и като партньор на държавната "Техноекспортстрой" в продажбата на жилища от строящия се в София затворен комплекс "Вишнева градина".

Видео

Анкета

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?