Рекетирали хората от Абу Даби с 94 милиона долара (видео)

Ануар Бадуан пристигна в България

04 Септември 2010

Рекетирали хората от Абу Даби с 94 милиона долара (видео)

Арабската компания Emirates Associate Business Group (EABG), която има интерес да инвестира в България в изграждането на писта за Формула 1, е била рекетирана чрез имейл, получен на мобилния телефон на един от съветниците й, съобщава dariknews.bg.

Ануар Бадуан, който е адресат на съобщението, пристигна на извънредно посещения в София, целящо да изясни противоречивата информация за представляваната от него фирма, която се разпространява през последните дни.

Бадуан показа на журналисти имейла, в който пише: "Please, send me $ 94 341 433 to improve atmosphere", "Моля, изпратете ми 94 341 433 долара, за да подобря ситуацията". Подател е "Alex Tzakov".

ВИДЕО С ДНЕШНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА АНУАР БАДУАН ВИЖТЕ ТУК!

Съобщението е получено на имейла на Бадуан, който вчера министерството на икономиката разпространи в официалното си съобщение до медиите и който бе публикуван в редица сайтове. Ануар Бадуан е получил имейла на мобилния си телефон няколко часа преди да пристигне в София. Съветникът на компанията EABG така и не уточни кой е този човек и каква е връзката му с темата строеж на писта за „Формула" 1 в България.

Депутатът от БСП Румен Петков, който е и председател на организационния комитет за изграждането на трасето в село Доброславци, обясни, че имейлът е само част от сценарий за саботаж на намеренията на чуждата компания да инвестира у нас. Той разкри, че е било изпратено и друго писмо до фирмата със съвет да не дава парите си за проекта за писта за Формула 1 в България. Съдържанието на това писмо Петков определи като "гнусно".

Румен Петков: "В писмото се обяснява, че в България те не трябва да идват, защото това е провален проект. Писмото е до тази компания и това го пише българин. И това го пише ваш колега".

Колега или шеф на медията?

Румен Петков: "Колега, колега".

Сигурен ли сте?

Румен Петков: „Сега аз да ви говоря само ей така. Имам ли вид на човек, който само гадае. Казвам ви, че систематично се цели взривяването на проекта".

Кой е казал, че компанията не трябва да инвестира у нас?

Румен Петков: „Колежката от вестник "Сега".

Какво е съдържанието на писмото?

Румен Петков: „Гнусно. Пише да не се инвестира в България, че този проект е провален, че този проект е разглеждан многократно, че е предлаган на кого ли не. Просто се обяснява защо не трябва да се инвестира в този проект".

Кой има полза от това?

Румен Петков: „Очевидно правителството няма полза от подобно отношение към който и да е инвеститор. Ние с председателя на Федерацията по мотоциклетизъм също не сме заинтересовани. Значи има други заинтересовани".

И тази колежка в качеството си на каква го е писала това писмо?

Румен Петков: „Навярно в качеството си на буден български гражданин".

От своя страна представителят на арабската компания Ануар Бадуан потвърди желанието й да инвестира у нас, с което опроверга информацията на вестник "Сега", че фирмата не желае да работи повече с българското правителство, с което подписа т.нар. Писмо за намерения. По думите на Бадуан EABG има интерес както в проекта за изграждане на писта за „Формула" 1, така и в други, свързани със земеделие и недвижими имоти. До два месеца представители на арабския консорциум отново ще дойдат в България, за да кажат окончателно за какво са готови да дадат парите си.

Колкото до проекта за строителство на писта за Формула 1 у нас Румен Петков и председателят на Федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов обясниха, че никога досега не са били толкова близо до подписването на договор за изграждане на подобно трасе. На 11 септември в Италия предстои ключова среща по въпроса, след която ще стана ясно каква ще е съдбата на вече готовия договор, който по думите на двамата е изключително изгоден както за нас, така и за евентуалните инвеститори от EABG.

Както вестник "Сега" писа, EABG беше възмутена, че е представена от официалните власти в България като държавна, а собственикът й - като шейх. В писмо до вестника изпълнителният й директор обясни, че никога не са проявявали интерес към строителството на писта за Формула 1 и многократно са го подчертали. Вчера от министерството на икономиката признаха за грешката, но не разкриха кой е подвел премиера. 

ВИДЕО С ДНЕШНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА АНУАР БАДУАН ВИЖТЕ ТУК!

 

Видео

Анкета

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?