"Уол Март" и други щатски вериги стъпват в Доброславци

Съпътстващите инвестиции ще са за милиарди, категоричен е Бадуан

07 Септември 2010

Селище с луксозни къщи за 6000-7000 души ще бъде изградено до бъдещата писта за "Формула 1" край Доброславци. Ще преговаряме с "Уол Март" и други щатски вериги да открият молове до трасето. Това заяви в интервю за "Труд" Ануар Бадуан, съветник на инвеститора от Обединените арабски емирства EABG. Самата писта не е скъпа. Строителството ще струва около 100 млн. долара, но съпътстващите инвестиции ще са за милиарди, категоричен е Бадуан.

- Г-н Бадуан, ще има ли писта за "Формула 1" в България?

- Да. Ще има. Групата компании EABG е сериозно решена да инвестира в България въпреки недоразуменията, които се получиха. Още веднъж искам да подчертая, че инвеститорът не е държавна компания, а собственикът не е шейх, а уважаван бизнесмен. Интересът на EABG не е само към проекта за пистата, но и за инвестиции в земеделието, недвижимите имоти и др. Когато представителите на компанията дойдоха в София, те имаха намерение да разгледат мястото за пистата и да направят проучване. Срещата с правителството бе много полезна и им помогна. Информацията, която получихме от Министерството на икономиката, е много полезна и ни помогна за първоначалното проучване. То ще ни даде възможност да вземем окончателното решение за инвестицията.

- Как ви се стори районът на Доброславци?

- Локацията за "Формула 1" е отличен избор. Сега навлизаме в проучването и да изясним възможностите за съпътстващ бизнес около пистата. Не искаме там да има само едно състезание годишно, а да се създаде целогодишен бизнес. Скоро предстоят разговори с някои от най-големите търговски вериги в САЩ да се включат в проекта.

- Мол ли ще се прави?

- Да, другата седмица ще имаме разговори с три от най-големите компании в този бранш.

- Тези вериги досега не присъстват ли в България?

- Не присъстват, но имаме намерение да ги доведем. Това само по себе си ще бъде добре за страната, защото ще създаде много работни места.
Идеята ни е в непосредствена близост до пистата да бъде изградено цяло селище с луксозни жилища, шопинг мол, хотелска част, завод за гуми. Ще водим разговори и с "Уол Март". Дойдат ли те, ще повлекат след себе си още инвеститори. Но не са само те, ще преговаряме и с още две компании. Целта ни е да се осъществи развитие и целогодишен бизнес около пистата. Пистата няма да бъде само за София, не само за България, а за целия регион. В Румъния, Сърбия и Гърция знаете, че няма писти.
Много ни впечатли вашият премиер Борисов. Той наистина иска да увеличи заетостта и да помогне да се създаде по-силна икономика. Интересите ни са общи и са много по-широки от пистата за Ф1. Ние знаем, че по време на социализма тук е имало големи селски стопанства, каквито вече не съществуват. Така че това също е добра възможност за инвестиции, да наемем земи и да ги обработваме.

- Защо се оказа толкова голям проблем объркването дали собственикът на компанията е шейх или не?

- Собственикът на компанията е много известен човек в Абу Даби, който е в много добри отношения с кралското семейство, но не е шейх. Назоваването му по този начин вреди и е некоректно. Това объркване изобщо не е безобидно. Затова е добре информациите да се проверяват, преди да бъдат публикувани. Иначе като гражданин на САЩ и републиканец аз изключително много ценя правото на свобода на медиите.

- Вие получихте имейли с искане за подкуп срещу съдействие по проекта. Колко такива писма стигнаха до вас?

- Четири или пет. Спрях да ги броя вече. Искат ми някакви безумни суми - 100 млн. долара, 60 млн. долара и т. н. Със сигурност обаче това създава усещането, че на проекта се пречи.

- Кой пречи?

- Не зная, но едва ли това е случайно. Трябва да сте сигурни, че хората от EABG не се занимават с политика, а просто правят бизнес. Инвестирали са по цял свят и не искат да стават медийни герои, а просто да инвестират. Категорично заявявам, че компанията не се е отказала от плановете да прави бизнес в България и ще спазва съвсем точно меморандума, който бе подписан с правителството. Имаме 6 месеца, в които ще се проучва проектът и ще се направи конкретен бизнес план. Категорично не отговарят на истината публикациите, че EABG напуска страната и че повече няма да стъпи тук.

- На каква стойност оценявате инвестициите за пистата за "Формула 1"?

- Сама по себе си пистата за Ф1 няма да струва много. За изграждането и ще са необходими около 100 млн. долара. Но съпътстващият бизнес, за който говорим, ще осигури инвестиции от порядъка на няколко милиарда долара. Само селището, което искаме да изградим до пистата, ще бъде за 6000 - 7000 души.

Видео

Анкета

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?