"Ако прасетата можеха да летят, щяхме да отидем в България"

Коментар на световен сайт за нашата страна

26 Март 2009

Оптимизъм тресе България. Румен Петков е на крачка от реализацията на най-важната си цел в живота - Формула 1 да акостира в родината ни, пише "Auto motor und sport". Ето какво смята за тази идея един от най-реномираните сайтове в света на моторните спортове - grandprix.com.

 "Ако прасетата можеха да летят, щяхме да отидем в България"

На няколко различни места се появи информация, главно придобита от български вестници, че държавата планира изграждането на писта за Формула 1. Това звучи особено оптимистично.

България има предимство спрямо съседните страни що се отнася до финансовата стабилност, но икономиката й също пострада тежко от световната криза. Европейската банка за възстановяване и развитие дори призна, че годишният растеж от шест процента през последните години ще се смъкне до нула или ще премине в отрицателния регистър. Банката ще инвестира 300 милиона долара в България през тази година.

Страната, която се присъедини към Европейския съюз през януари 2007, губи кредит на доверие заради корупцията в публичната администрация, организираната престъпност и слабата съдебна система. Населението й е само 7,2 милиона, което е по-малко от това на Лондон, а средната месечна заплата е приблизително 300$, което означава, че дори пистата да бъде построена, трудно ще се намерят желаещи да отделят средства за билети.

Регионът около Варна, разположен в източната част на страната и на брега на Черно море, генерира близо 30 процента от приходите в туристическия бизнес, но на този етап все още не разполага с нужната инфраструктура за подобно начинание. Инвестират се европейски пари за развитие на комуникациите, като очакванията са през 2017 година повече от 16 милиона туристи да посещават България. Евентуалната Гран при ще подпомогне този растеж, но преди да е налице нужната инфраструктура, дори и Формула 1 не може да направи нищо по въпроса.

По всяка вероятност, ако Формула 1 напусне Унгария, ще се ориентира към Русия, а не към България, тъй като 140-те милиона руснаци са далеч по значим пазар за спонсорите във F1 и автомобилната индустрия.

"Auto motor und sport"

Видео

Анкета

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?